Biserica Română este „stat în stat” şi nu se supune justiţiei civile – Ziarul de Vrancea

Publicat de

Tribunalul a respins acţiunea excomunicaţilor de la Focşani, invocând excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Chiar dacă nu este definitivă, sentinţa consfinţeşte faptul că Biserica Română este un fel de stat în stat. Avocatul nu are o veste prea bună pentru arhiepiscopul Ciprian

Recenta decizie a Tribunalului Vrancea (Secţia a II-a Civilă (Comercială, Contencios Administrativ şi Fiscală) referitoare la o cauză dedusă judecăţii în care pârâta este Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, ne face să ne gândim dacă am ajuns din nou pe vremea Inchiziţiei. Atunci când deciziile Bisericii erau supreme, când Biserica decidea cine sunt “ereticii” şi le putea oferi sau nu iertare. Conform unei încheieri de şedinţă din data de 22 octombrie, Tribunalul Vrancea constată că Biserica, reprezentată de Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei, nu se supune judecăţii unei instanţe a statului român cu privire la deciziile luate. Mai precis, faptul că mult prea Înalţii clerici de la Buzău au ajuns să decidă cine intră sau nu în bisericile de pe întreg cuprinsul eparhiei, cine are voie să se mărturisească şi să primească Sfânta Împărtăşanie, cine poate avea parte de servicii religioase sau nu, nu poate fi criticată de vreo instanţă civilă din această ţară. Adică, exact ceea ce vorbeam: deciziile Bisericii în ceea ce îi priveşte pe enoriaşi sunt Lege şi sunt revocabile sau irevocabile doar la bunul plac al Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Cum sună prima sentinţă

Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocate de pârâta. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Panaite Nela, Panaite Costică, Gavrilă Romică, Negoiţă Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Lucica, Bara Moise, Oancea Emilia, Văsii Gheorghe în contradictoriu cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, având ca obiect anularea prevederilor alin. 5 şi 6 ale Deciziei nr. 2576 din data de 08.05.2015 emisă de Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, ca inadmisibilă. Cu drept recurs în termen de 30 zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul Vrancea”, se arată în decizia din 22 octombrie a Tribunalului Vrancea. Hotărârea a fost pronunțată de magistratul Ana Maria Văsi, transferată recent de de la Judecătoria Buzău. Trebuie amintit că decizia pe care enoriaşii au contestat-o priveşte excluderea din sânul Bisericii a celor nouă enoriaşi despre care arhiepiscopul Ciprian Spiridon a susţinut că sunt „un pericol la adresa Bisericii”. Arhiepiscopia a fost dată în judecată de credincioşi pentru „abuz de putere”, prin acţiune fiind cerută anularea actului ad-ministrativ de „excludere din sânul BOR”. Dosarul a avut un prim termen în luna iulie, când completul de judecată a admis cererea de abţinere a magistratului căruia îi fusese repartizată cauza şi s-a dispus o nouă repartizare.

De la ce a pornit totul

Arhiepiscopia Bu¬zăului şi Vrancei a luat în primăvară o măsură extremă şi nemaiîntâlnită de sute de ani în Biserica Ortodoxă Română, şi anume excomunicarea a trei credincioşi şi sanţionarea altora opt prin oprirea de la Sfânta Împărtăşanie. Aceştia s-ar face vinovaţi în faţa autorităţilor bisericeşti că s-au constituit într-un „grup schsimatic cu comportament sectar” ce a tulburat în mod repetat liniştea şi pacea în interiorul comunităţii de pe lângă Biserica Sfântul Andrei. Decizia a fost luată de Permanenţa lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei, la şedinţa din data de 7 mai 2015. Sancţiunile au fost dictate în urma unor tensiuni îndelungate declanşate de pedepsirea preotului paroh de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Focşani. Preotul Giorgică Vatră a fost trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care credincioşii au protestat, nemulţumiţi fiind de măsura dispusă. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au luat măsuri drastice în cazul credincioşilor care ar fi avut un „comportament sectar” şi astfel ar fi fost „o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”. Rămâne de văzut ce anume au reţinut magistraţii în motivarea care urmează a fi redactată în perioada următoare. (Gabriel SAVA)

Părerea avocatului Adrian Neacşu, care i-a apărat pe excomunicaţi

Este o solutie care daca ar ramane definitiva ar crea un precedent periculos. Autoritatea exclusiva a instantelor bisericesti s-ar extinde, dincolo de ce spun principiile de drept si pe langa preoti si personalul bisericesc si asupra simplilor credinciosi, indiferent ca acestia participa la viata bisericii sau nu. Practic oricine este botezat in rit ortodox, chiar crestin nepracticant fiind, risca sa fie judecat dupa bunul plac al instantelor canonice, in afara oricaror garantii procesuale si interzicandu-i-se accesul la justitia civila. Reclamantii vor ataca solutia la curtea de apel Galati. Asteptam motivarea hotararii Tribunalului Vrancea si, daca aceasta se intemeiaza chiar pe reglementarile interne ale BOR, cel mai probabil vom cere justitiei sa analizeze constitutionalitatea si legalitatea acestora si in caz contrar sa fie anulate.”

 

 

 

articol aparut in Ziarul de Vrancea,  

By Casa Neacsu

This post was written by .

Published .

Posted in: Media

Leave a Reply