Rupa Vili castiga in prima instanta procesul pentru eroare judiciara

Comunicat
29.09.2015

Rupa Vili, dupa multi ani de procese in fata instantelor din Romania si doua hotarari CEDO de condamnare a Romaniei a castigat astazi, asistat fiind de avocatul Adrian Toni NEACSU, un prim proces impotriva statului pentru eroare judiciara. Prin sentinta pronuntata astazi, Tribunalul Hunedoara a recunoscut existenta unei erori judiciare si a obligat statul roman la plata de despagubiri morale si materiale de peste 50.000 euro pentru prejudiciul suferit de Rupa Vili ca urmare a condamnarii la 1 an si 2 luni inchisoare pentru fapte pe care nu le-a comis, pedepse pe care le-a si executat. Sentinta Tribunalului Hunedoara, care nu este inca definitiva, este o prima victorie concreta reputata de Rupa Vili in instantele nationale in lupta sa pentru recunoastrea erorilor si abuzurilor la care a fost supus.

Un scurt istoric al cazului. Prin sentinta penala nr. 160/5.05.1999 a Tribunalului Hunedoara  s-a dispus condamnarea lui Rupa Vili  la 1 an si 2 luni de Inchisoare pentru infractiunile de trafic de stupefiante si ultraj., precum si la 2 luni Inchisoare pentru aceeasi infractiune. S-a dispus executarea pedepsei cea mai grea , de 1 an si 2 luni Inchisoare. S-a constatat pedeapsa executata prin punerea inculpatului in arest preventiv de la 11 martie 1998 la 5 mai 1999 (1 an si 3 luni).

Prin Hotararea din 16 decembrie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca In cauza a avut loc incalcarea art. 3 din Conventie referitor la interzicerea torturii, cu referire la circumstantele in care s-a desfasurat petentului din 28 ianuarie si 11 martie 1998, la conditiile de detentie din arestul Comisariatului de politie Hunedoara, la conditiile arestarii preventive, inclusiv in ce priveste neasumarea unei supravegheri medicale adaptate starii sale psihice, incalcarea art. 3 din Conventie din cauza lipsei caracterului efectiv al anchetei si incalcarea art. 13 din Conventie din cauza imposibilitatii de a dispune de o cale de atac efectiva pentru a obtine plata unei despagubiri pentru relele tratamente pe care le-a suferit, incalcarea art. 5 par 1, art. 5 par. 3, art. 5 par. 5, art. 6 par. 1,2 si 3 din Conventie si a art. 8 din aceasta. A fost una din hotararile dure pronuntate de CEDO impotriva in Romaniei. Urmare a pronuntarii Hotararii CEDO  prin decizia nr. 882 din 6 decembrie 2010 Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de revizuire formulata in cauza, a desfiintat hotararile judecatoresti de condamnare pronuntate anterior si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara.

In urma stramutarii dosarului, Tribunalul Arad pronunta sentinta penala nr. 61 din 27 februarie 2012 prin care a dispus achitarea inculpatului pentru ambele infractiuni pentru care anterior se dispusese condamnarea. Solutia a ramas definitiva.

Asadar, dupa mai bine de 16 ani, Rupa Vili primeste prin sentinta de astazi a Tribunalului Hunedoara o justa, desi tardiva si insuficienta, reparatie pentru chinurile si suferita psihica la care a fost supus de o eroare a sistemului judiciar.

29.09.2015
Casa Neacsu, avocat Adrian Toni NEACSU

By Casa Neacsu

This post was written by .

Published .

Posted in: Uncategorized

Leave a Reply